olej z ostropestu 500ml - olvita

Nazwa katalogowa:olej z ostropestu 500ml - olvita
Min. zamówienie:1 x sztuka
Koszt dostawy:
Kod EAN:5903111707200
32,15 zł + VAT
32,15 zł
 

Aby kontynuować, popraw błędy

Ilość:*
x sztuka
Poproś o ofertę
Identyfikator firmy (NIP): 9541640052
 
Zweryfikowana
3-go Maja 53
41-500 Chorzów
Polska
32 720 22 43
Produkty w katalogu tej firmy: (2467)
Pytanie do sprzedającego

Opis produktu

Olej z ostropestu nieoczyszczony Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna. Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna stanowi mieszaninę flawonolignianów, wśród których najważniejszym z flawonoidów jest sylibina. Ostropest już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu. Mieszanina flawonolignianów czyli sylimaryna chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji. (Lipkowski, Szczucińska , Baranowska i in. Instytut Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie 2002). Jest silnym antyutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc przed utratą glutiationu, najważniejszego antyutleniacza wewnątrz komórkowego jaki wytwarza organizm. Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu!!! Owoce ostropestu zawierają również około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie. Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.Dlatego olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami może być stosowany jako olej prozdrowotny. Również z uwagi na te cechy olej ten może być również wykorzystywany jako olej biologicznie czynny w kosmetyce. Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby. Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby: wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie alkoholowej, uzależnieniach. Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby, wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie. Polecany przy migrenowych bólach głowy. Przyczynia się do powstrzymywania krwawień, np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego. Reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciw zapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy, hamuje podziały komórek nowotworowych. Zastosowanie profilaktyczne: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Białko - 0 g Węglowodany - 0 g Tłuszcz - 100 g; w tym: kwasy nasycone - 7-12 g kwasy jednonienasycone - 15-25 g kwasy wielonienasycone - 46-65 g, w tym sterole 2 g cholesterol - 0,1 g Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ Kraj pochodzenia: Polska